I går var jag på Kompetensforum i Uppsala. Det var regionförbundet som hade bjudit in till intressanta föreläsningar och mingel. Först ut var Tomas Gustafsson; flerfaldig olympier och numera proffsföreläsare. Han pratade så klart om målbilder m m, men det som intresserade mig mest var nog hur han skrev shortstories om sig själv (Tom)  och hur tränaren fångade upp dem. Efter en misslyckad tävling kunde tränaren komma med ett blad med rubriken t ex ”Tom sätter nya mål!” etc.

Jag tror att detta är viktigt; att inte bara se ”fakta” kring en karriär eller kring ett företags utveckling utan också visionen. Och finns det något bättre sätt att beskriva vision än att skriva en ”saga”? Fördelen med sagan, jämfört med en statisk målbild, är att sagan innehåller hela processen: från start till mål och gör att tanken svingar sig före utvecklingen.

En annan intressant sak i föreläsningen var bristen på s k ”vinnarskalle” hos en riktig vinnare. Målet, berättade TG, var inte att vinna, utan att förbereda sig för optimal prestation.  – Ibland vann man, ibland kom man femma. Resultatet går aldrig att styra över.