Distinget

Uncategorized Kommentarer inaktiverade för Distinget

Distingsmarknaden var under medeltiden  en tidpunkt då menigheten i Uppland träffades och gjorde upp tvister inför en domare. Men tiderna har på ett lyckligt sätt förändrats: i dag är Distinget en trevlig tillställning där delar av näringslivet (ca 200 företagare) träffas tillsammans med representanter för kommunen, landstinget, länsstyrelsen och universitetet m m. Arrangör av Distinget är Handelskammaren. I år gick det hela av stapeln på Stadstetaern i Uppsala och jag var inbjuden att tala.  Du kan läsa en sammanfattning av  de olika anförandena på: http://www.chamber.se/distinget-2013.aspx

Korta vägen

Uncategorized Kommentarer inaktiverade för Korta vägen

I fredags gjorde Uppsala universitet en release för Korta vägen. Det är ett spännande projekt och viktigt genom att det syftar till att förkorta ledtiden till jobb.Vi är tre aktörer som samarbetar: Academicum, Uppsala universitet samt Folkuniversitetet och deltagarna i programmet får en kombination av åtgärder för en karriärstart i det nya landet. I projektet ingår därför: språkundervisning, samhällskunskapsundervisning, IT, praktik, Studie- och karriärvägledning.

http://www.uu.se/nyheter/nyhet-visning/?id=1617&area=1,2,3,13,16,17&typ=pm&na=&lang=sv

Något jag uppskattar är att projektet så tydligt markerar att invandrare är resurser som vi i Sverige har turen att få ta emot. Ett land har ju fundamentalt ett problem när folk flyttar ut från landet och omvänt en fördel när folk flyttar in. Då tillförs resurser. Det gäller för visso alla invandrare men det är särskilt tydligt beträffande akademiker som kommer till Sverige med färdiga utbildningar såsom: ingenjörer, jurister, läkare, tandläkare m m. Utbildningsinvesteringen är ju för dessa redan gjord.  Att snabbt se till att invandrare får jobb är därför en tillväxtförutsättning och en intressant utmaning där vi på Academicum och våra parters kommer att bidra på bästa sätt.

Design by j david macor.com.Original WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Logga in