Annie Lööf på besök hos Academicum

Uncategorized Kommentarer inaktiverade för Annie Lööf på besök hos Academicum

Näringslivsministern Annie Lööf besökte Academicum idag 25/4 vid tolvtiden. Det var kaffe och bullar och samtal om hur Academicum arbetar för att bistå akademiker.

Academicum representerades av Bo Wennström, Christina Frimodig samt Cécile Thuillier.  Cécile berättade om hur hon själv, som nyanländ för några år sedan och utan kunskaper i svenska, hade fått en karriärstart genom SFI, jobbcoachning, praktiktjänstgöring som sedan lett till en anställning som assistent och nu en chefsposition på Academicum. Avgörande, framhöll Cécile var att snabbt komma in i språket samt att få praktik. Christina berättade om projektet Korta vägen som hon leder och där det just nu är ca 20 akademiker som precis startat med kompetenser inom medicin, pedagogik, administration m m.  Bo berättade om Academicums resultat och hur vi anpassat vår organisation för att på bästa sätt vara ”nischade” mot akademikergruppen och där agentmodellen visat sig fungera bra.

Ministern lyssnade och fick feed-back på flera idéer och förhoppningsvis några bra exempel att använda!

Humanioraföretag

Uncategorized Kommentarer inaktiverade för Humanioraföretag

Förra veckan var det Humanioradagarna. Anna och Maria tipsade mig om att det gick att stödja humanisternas affärsidéer med ett stort eller ett litet bidrag. Jag tyckte det var en utmärkt idé och vi satsade lite pengar  på det förslag som vi tyckte var mest intressant. Anna och Maria redovisade  de olika förslagen och vi hade samma åsikt om vilket förslag som vi ville stödja. Själva upplägget var ”fund raising” – inte tunga investerare, utan lite pengar för en fortsatt utveckling och ett engagemang från ”investeraren”.  Vi ska träffa ”vårt” företag om ett par veckor. Det blir spännande! Då är det dags att lyssna mer, kanske göra en affärsplan, kanske starta bolag och marknadsföra idén ordentligt. Vem vet?

Att vi stödjer detta och liknande projekt på Academicum beror på att vi tror mycket på företagande, inte minst humanisters. Varje universitetsämne har ett gränssnitt mot ”det kommersiella” och det är just kommersialiseringen av kunskap som skapar förutsättningar för både forskning och  jobb. Dessutom: utan kommersiell verksamhet, så finns ingen idéell!

Moderater och socialdemokrater – matchning och utbildning

Uncategorized Kommentarer inaktiverade för Moderater och socialdemokrater – matchning och utbildning

Arbetsmarknadsutbildningar är socialdemokraternas paradgren. Moderaternas paradgren är däremot matchning. Alliansregeringen införde därför jobbcoachning som en nyhet 2009 i den statliga arbetsförmedlingens verksamhet. Detta kritiserades av socialdemokrater och när Alliansregeringen minskade på arbetsmarknadsutbildningar så kritiserades det av Socialdemokrater. Så vem har rätt?

Som jag ser det är åsiktsskillnaden begriplig i politiskt avseende.  Partierna tittar på sina kärnväljare som är arbetssökande med frågan, vad krävs? Det innebär att borgerligheten tittar på akademikergruppen. Den har inget behov av arbetsmarknadsutbildning (generellt sett), men däremot av matchning. Socialdemokraternas kärnväljare har däremot inte någon akademisk utbildning men behöver en utbildningsinsats för att bli ”matchningsbara”. En komplett arbetsmarknadspolitik behöver alltså bägge åtgärderna.

Design by j david macor.com.Original WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Logga in