I fredags gjorde Uppsala universitet en release för Korta vägen. Det är ett spännande projekt och viktigt genom att det syftar till att förkorta ledtiden till jobb.Vi är tre aktörer som samarbetar: Academicum, Uppsala universitet samt Folkuniversitetet och deltagarna i programmet får en kombination av åtgärder för en karriärstart i det nya landet. I projektet ingår därför: språkundervisning, samhällskunskapsundervisning, IT, praktik, Studie- och karriärvägledning.

http://www.uu.se/nyheter/nyhet-visning/?id=1617&area=1,2,3,13,16,17&typ=pm&na=&lang=sv

Något jag uppskattar är att projektet så tydligt markerar att invandrare är resurser som vi i Sverige har turen att få ta emot. Ett land har ju fundamentalt ett problem när folk flyttar ut från landet och omvänt en fördel när folk flyttar in. Då tillförs resurser. Det gäller för visso alla invandrare men det är särskilt tydligt beträffande akademiker som kommer till Sverige med färdiga utbildningar såsom: ingenjörer, jurister, läkare, tandläkare m m. Utbildningsinvesteringen är ju för dessa redan gjord.  Att snabbt se till att invandrare får jobb är därför en tillväxtförutsättning och en intressant utmaning där vi på Academicum och våra parters kommer att bidra på bästa sätt.