Deltagarna berättar - Alexi Makdesy

För bara ett år sedan kom Alexi Makdesy, 44 år, från Syrien till Sverige och han har redan fått jobb som kemiingenjör på Swerea KIMAB i Kista. “Utan Korta vägen på Academicum hade det aldrig gått”, säger han. “Det som var bra var att vi hade en coach som hjälpte oss att skriva cv och hitta praktikplats och att vi fick lära oss mer om svensk arbetsmarknad och svenska språket”. Han tycker också att det var roligt att få kontakt med andra högutbildade.

När Alexi kom till Sverige 2017 undrade han hur det skulle bli att bo här. Hans kompis som också är ingenjör och som han pluggade tillsammans med på universitetet i Syrien har bott i Sverige i nästan 5 år och jobbar nu som busschaufför. Var det så det skulle bli för honom själv också, eller skulle han ens få något jobb?

Alexi gick SFI och sökte många jobb utan att få ett enda svar. Var det problem med hans cv:n eller personliga brev? Han vet inte. Sedan fick han via Arbetsförmedlingen möjlighet att gå Korta vägen på Academicum. Det var då det började hända saker. “Vi fick hjälp med att skriva cv, vi fick en coach som hjälpte oss att hitta praktikplats och vi jobbade med språket. Det var också roligt att få kontakt med andra högutbildade”, säger han.

Ganska snabbt fick han besked att han skulle få börja en tre månader lång praktik på Swerea KIMAB i Kista. Det är ett företag inom kemiteknikbranschen som bland annat ägnar sig åt forskning. Det blev så lyckat att han efter praktiken fick en provanställning på 6 månader med möjlighet till en tillsvidareanställning.

På frågan om han tror att han hade fått det här jobbet på egen hand kommer svaret snabbt: “Nej, det är bara tack vare Korta vägen som det blev möjligt”. Därför är Alexi så glad att han fick möjlighet att gå Korta vägen på Academicum. Utan den här kursen tror han aldrig att han hade fått jobb som kemiingenjör. “Allt på Korta vägen var toppen: lärarna var duktiga, alla var hjälpsamma, coacherna var bra. Jag önskar att min kompis också fick gå den här kursen, han skulle ha jättebra chanser att få jobb”, avslutar han.