Deltagarna berättar - Najat Tahboub

Najat Tahboub, 49 år, kom första gången till Sverige 2010 från Jordanien, lämnade Sverige ett tag och kom sedan tillbaka igen 2016. Genom Korta vägen på Academicum fick hon praktik på Olof Palme International Center, vilket stämde precis med hennes utbildning och tidigare arbetslivserfarenhet. “Korta vägen hjälpte mig att lära mig språket. Nu är jag trygg med språket. Jag är också jättetacksam för praktiken som ledde till jobb”, säger hon. 

Najat Tahboub har en utbildning inom företagsekonomi och har arbetat i både Jordanien och Abu Dhabi. Hon har jobbat inom kundtjänst på bank, som programassistent på Unicef, som marknadsassistent och som kursadministratör. Najat har en tydlig inriktning mot administration och tillsammans med erfarenheter från hjälporganisationer ledde det till möjligheten att arbeta på Palmecentret i Stockholm. 

Innan Najat började på Korta vägen hade hon haft en kortare anställning inom administration på Uppsala universitet och arbetat som vikarie på en förskola. Det var när hon började på Korta vägen på Academicum som det på riktigt började lossa för henne, i synnerhet med språket. “Innan jag började Korta vägen hade jag inte så bra språk. Nu är jag trygg med språket”, säger hon. 

Hon tycker att det är svårt att söka jobb på egen hand. “70 % svarade inte alls, även om annonsen passade min profil”, säger hon. Med hjälp av coachen kunde hon komma in på ett annat sätt. Praktiken ledde till en visstidsanställning. “Även om det inte är någon tillsvidareanställning är jag oerhört glad över att jag fick det här jobbet. Vi får se vad som händer sedan.”