Deltagarna berättar - Rebekah Francis

Rebekah tog sin masterexamen i inbyggda system (embedded systems) år 2015 i Indien. Därefter jobbade hon först på ett tekniskt universitet och sedan som systemteknisk supportingenjör fram till år 2018 när hon flyttade till Stockholm.

Hon tipsades när hon läste svenska för invandrare om Korta vägen av flera vänner som tidigare hade gått kursen, och startade under hösten 2019.

”Korta vägen är det bästa stället för att kunna komma in i sin bransch”, säger Rebekah. ”Man får individuell hjälp med att hitta en praktikplats och personalen jobbade väldigt hårt för att hjälpa oss”.

Genom undervisningen på kursen gick hennes svenska också framåt och självförtroendet i att använda svenskan steg.

Rebekah startade efter några månader sin praktik på företaget Bluefish där hon bl a arbetade med datainsamling och -modifiering och testning.

Under praktikperioden fortsatte hon att söka jobb, vilket ledde till en 3-6 månaders anställning med start i slutet av april, som teknisk support på ECDC (Europian centre for disease prevention and control) i Stockholm.

”Arbetsuppgifterna liknar de jag hade på praktiken”, berättar Rebekah. ”Jag fick jobbet för att jag kunde visa dem att jag hade erfarenhet i Sverige från detta område. Om jag inte hade haft praktik hade jag inte fått jobbet”.

På längre sikt planerar hon att fortsätta arbeta inom sitt område och också kanske att fortsätta studera svenska.

”Korta vägen är det bästa stället för nyanlända akademiker; en utbildning som på sikt kan leda till jobb. Lärarna var väldigt bra och alla som får chansen borde testa att gå Korta vägen”.