Deltagarna berättar - Wissam Hariz

Wissam Hariz, 31 år från Libanon, kom till Sverige för fyra år sedan. Med en utbildning i företagsekonomi och fem års arbetslivserfarenhet inom marknadsföring och försäljning i Qatar fick han till slut praktik och därefter jobb via Korta vägen. “Gjorde Korta vägen det lättare för mig att få jobb? Absolut”, säger han med eftertryck. 

“Innan jag började Korta vägen på Academicum visste jag inte så mycket om kursen”, säger Wissam Hariz. “Jag trodde att det var en snabbkurs i svenska, men äntligen fick jag både språk och jobb”, fortsätter han. För honom är språket jätteviktigt. Han menar att det är särskilt viktigt för den som är högutbildad. Idag har han jobb på Uppsalahem och svarar på 70 kundsamtal om dagen. 

Det Wissam tycker var bäst med Korta vägen var att han fick lära sig språket, fick hjälp med att skriva cv och hitta en praktik som passade hans kompetens. “Det var också roligt att träffa människor från hela världen och att alla var högutbildade”, säger han. “Och så gjorde vi så mycket roliga grejer: besök på Riksdagshuset i Stockholm, besök på Upplandsmuseet och föreläsningar.” 

Wissam hade sökt många jobb utan att bli kallad till en enda intervju, innan han började på Korta vägen. Han yrkescoach hittade en praktikplats på Uppsalahem och där fick han möjlighet att lära sig hur en svensk arbetsplats fungerar. Det slutade med att han fick jobb där på utvecklingsavdelningen. Han tror att det hade varit väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden om han inte hade fått praktik. “Korta vägen är det bästa beslut jag har tagit”, avslutar han.