Lektion 5

Anställningsintervjun

– Stina Nilsson!
– Hejsan, jag heter Ylva Andersson och är personalchef på F-range och du har ansökt om tjänsten som UT-utvecklare.
– Ja just det, det stämmer.
– Ja, vi tycker din ansökan ser intressant ut och skulle gärna vilja träffa dig för en intervju.

Ungefär så där låter det och du dom får samtalet kommer förmodligen att bli mycket glad! Men det återstår två viktiga uppgifter: förberedelsen och själva intervjun.

Förberedelsen

Intervjuförberedelsen börjar då arbetsgivaren kontaktar dig för att ordna en intervju. Ni bokar en tid och så snart det skett är det bara att sätta igång.

Läs in dig på företaget: kolla hemsidan, läs vad som skrivs om företaget av andra, d v s Googla. Läs också jobbannonsen en gång till och din ansökan (så du vet vad du skrivit).

Frågor och svar (Q&A:s)

Nästa steg är att försöka vara arbetsgivare själv, d v s fundera över vilka frågor som du tror att du kommer att få. Anteckna frågorna på ett papper och skriv sedan ned bra svar. På nätet kan du hitta standardfrågor, men gör gärna dina egna. Då blir frågorna mer relevanta för just det unika jobb du ska intervjuas för. Gör också i ordning några frågor som du vill ställa.

När du förbereder dig så bestäm dig för vad som är dina huvudbudskap. Tänk så här: De kanske intervjuar 10 personer. Men när de tänker tillbaks på intervjun med mig vill jag att de ska säga till varandra: Ja just ja, det var hon!

Först något för minnet: – Hon med den röda tröjan; hon som hade bestigit Mount Everest, hon som samlade på pennor.

Och så en eller två saker om din kompetens:
-Ja hon verkade ju väldigt strukturerad och lugn. Jag tror hon skulle klara arbetsbelastningen vi har i perioder.
-Ja hon var klockren: trevlig och hade jobbat med det vi gör i två av anställningarna.

En viktig sak är uppträdande och hur du klär dig. Det generella rådet är att du bör klä dig snyggt men inte pråligt. Varje yrke har sin kultur och du bör genom din klädsel visa att du förstår kulturen. Det betyder att du klär dig på ett sätt för jobb på en advokatbyrå eller revisionsbyrå och på ett annat sätt för ett arbete för en forskningstjänst och har du ett kreativt yrke kommer din klädsel att anpassas till det.