Lektion 4

Brevet

Ansökningsbrevet är oerhört viktigt och här finns många varianter på nätet som kanske kan passa en nyutexaminerad gymnasist men passar sämre för en person med universitets- eller högskoleexamen. Ibland stöter man på uttrycket ”personligt brev”. På Academicum undviker vi det och använder i stället benämningen ”ansökningsbrev” för att undvika att det personliga brevet skall uppfattas som en signal att redovisa personliga förhållanden i stället för meriter för det aktuella jobbet.

Den modell Academicum använder innebär att du delar in brevet i fyra delar.

Del 1

Den första delen är brevhuvudet. Här skriver du adressen till företaget till vänster och högst upp till höger datum.

Du skriver också en rubrik. Skriv den neutralt: ”Ansökan till tjänsten som handläggare på avdelningen för leverantörstjänster, dnr 1/16.”

Del 2

I den andra delen redovisar du dina meriter. Den ska vara neutralt skriven. Det är alltså ungefär samma information som i CV:t men nu i berättelsens form och endast det som är viktigt för det sökta jobbet. Uppläggningen är kronologisk, d v s efter att du skrivit vad du heter, så redovisar du din utbildningsbakgrund och därefter dina erfarenheter.

Testet!

När du skrivit ditt brev så gör ett test. Läs den första delen och fundera över hur en läsare uppfattar dig som person. Ex: ”Ja han/hon verkar ha en bra bakgrund. Både rätt utbildning och intressanta erfarenheter.”

Del 3

I del 3 sker själva ”insäljningen”. Det är här du förklarar att du tycker dig passa för jobbet och förklarar varför. Det betyder att du nu läser jobbannonsen noga och besvarar de krav som finns där. Det är lite som ett pussel: ena pusselbiten är jobbannonsen, den andra lägger du till. Näst sist skriver du något personligt och sist något om framtiden (att du ser fram emot ett möte ed.).

Exempel:”När jag läste annonsen tyckte jag att det här var ett jobb som skulle passa mig bra.

Jag tänker särskilt på kompetens i de IT system som används på F-Range. Jag behärskar framför allt c-sharp och ”¦ och har också arbetat med Java

Jag är också van att arbeta i team och att samverka med kunden för att få en bra anpassning. I min tidigare anställning som programmerare på Stingray fick jag efter en tid huvudansvar för projektgruppen och fungerade också som säljare mot större kunder

Som person är jag noggrann och är lösningsfokuserad. Jag fastnar inte i en arbetsuppgift utan har ett bra driv för att nå resultat.

Min fritid ägnas förutom åt familjeliv med fru och två barn åt träning för husbehov och åt huset som är under ständig renovering.

Jag ser fram emot ett personligt möte då jag gärna berättar mer i detalj om hur jag tror att jag kan medföra nytta för ert företag.