Lektion 1

Känn dig själv och känn till arbetsmarknaden

Att söka jobb innehåller flera moment. Du behöver för det första känna dig själv och veta vad du kan och vad du helst vill arbeta med eller i vilken bransch. Du bör fundera över vilken typ av funktion du vill ha; som chef, projektledare, handläggare etc.

Om du är nyutexaminerad vet du förmodligen vad du vill. Har du läst ekonomi med inriktning på redovisning så är nog det första jobbet ganska givet. Men om du jobbat ett tag och börjar känna dig van och kanske rentav en smula uttråkad, då kan det vara bra att ta en fundering över ett nytt karriärval, där inspirationen kan komma tillbaks. I det läget kan det vara bra att prata med en karriärcoach eller en studievägledare. Och naturligtvis Googla. Om du anlitar en coach så kallas just denna aktivitet ”karriärcoachning”.

När du bestämt vad du vill så kommer nästa fråga: hur ser arbetsmarknaden ut? Om din högsta dröm är att tillverka hästpiskor eller oljelampor så var arbetsmarknaden väsentligt bättre på 1800-talet. Och om du vill jobba med petroleum så är Sverige ett sämre land än t ex Norge. Du måste alltså få ett grepp om arbetsmarknaden. Det kan vara svårt men bra vägar är att kontrollera med en studievägledare eller göra ett studiebesök på ett företag för att få mer information. Och naturligtvis Googla. Titta också gärna på SACOs hemsida där framtidens yrken beskrivs