Artikel om Korta vägen

Här kan man läsa en artikel om en av Korta vägen i Stockholms deltagare som just nu praktiserar på Systembolaget:

Akademiker får hjälp in på svenska arbetsmarknaden

Systembolaget samarbetar med Korta vägen – ett utbildningsprogram med praktik för akademiker inskrivna på Arbetsförmedlingen. Under hösten 2020 tog Anna Raninen emot Ahmet Görcum för praktik på huvudkontoret.

Genom samarbete med Korta vägen kan Systembolaget bidra med att stötta personer med utländsk akademisk examen att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Korta vägen är ett program som pågår under ungefär 6 månader, varar en förberedande utbildning kring studie- och yrkesvägledning, cv-granskning och intervjuträning. Den andra delen är praktik hos arbetsgivare under ungefär 3 månader men kan vara kortare eller längre beroende på arbetsgivarens förutsättningar.
Det kostar inget för oss som arbetsgivare att ta emot en praktikant, Arbetsförmedlingen står för stödet till deltagaren, och det finns ingen skyldighet att anställa. Det finns fyra programstarter under året; januari, mars, juni och september med praktik som påbörjas runt mars, maj, augusti och november.
Inför varje praktikstart (ungefär en månad innan) skickar HR ut en kompetenslista med deltagare i Korta vägen och intresserade chefer kontaktar Korta vägen direkt för att boka intervju med utvalda profiler. Kontakta HR Verksamhetspartner eller Erika Wirén, HR Utvecklare, Mångfald och Inkludering om ni är intresserade av att ta emot en praktikant på er enhet.

Ahmet berättar om sin praktik på Systembolaget

Berätta om din bakgrund Ahmet.
”Jag föddes i östra Turkiet, och jag har studerat journalistik i ungefär 4 år. Jag tog examen från universitetet 2010. Sedan började jag arbeta som reporter hos Turkiets största tidningar. Jag arbetade som reporter i 6 år. Jag kom till Sverige i januari 2017. Jag började på SFI för ett år sedan men utbildningen var inte så bra. Jag studerade istället på egen hand och började prata svenska för ungefär 3–4 månader sedan.”
Vad har du jobbat med tidigare?
”Jag arbetade som korrespondent på Turkiets största dagstidning. I Turkiet skrev jag tusentals artiklar om polisdomstolen. Jag tog själv bilderna till mina nyheter, så jag arbetade också som fotojournalist.”
Vilken avdelning praktiserar du på?
”Jag arbetar på avdelningen Bolag och Samhälle. Min handledare är Anna Raninen, ansvarig för alkoholforskningsfrågor.”
Vilka är dina arbetsuppgifter?
”Jag tar bilder för avdelningen Bolag och Samhälle. Jag fotar intervjuade forskare och experter men också avdelningens aktiviteter som prisutdelningar och konferenser. Jag tar också bilder på återvinning som andra anställda på avdelningen kan använda i sina presentationer. Det kan vara bilder på skog, papper, glas, mat, soptunnor, trafik, logistik, träd och liknande motiv. Dessa laddas upp till Systembolagets bildbank.
Dessutom tog jag bilder om återvinning i butiken i Liljeholmen.”
Varför valde du att praktisera på Systembolaget?
”Jag fick erbjudande om praktikplats från Systembolaget och en medieinstitution. Jag valde Systembolaget eftersom jag tycker att företaget har ett mycket viktigt uppdrag, att ”göra människor medvetna om alkohol”. Många familjer slits sönder på grund av alkoholkonsumtion. Människor blir sjuka av alkohol och det orsakar olyckor. Jag ville vara en del av detta viktiga uppdrag.
Om min svenska var tillräcklig skulle jag vilja hjälpa till med andra saker, men nu kan jag bara hjälpa till med att ta bilder.”
Vad tycker du är det bästa med Systembolaget?
”Systembolagets uppdrag och att jag har mycket bra kollegor och arbetsmiljö. Alla är mer erfarna än jag i näringslivet. Jag lär mig nya saker genom att observera hur de gör sitt jobb. Jag är särskilt tacksam för språket. De lyssnar tålmodigt på mig, även om jag säger de flesta orden fel. Och de uppmuntrar mig att prata.
Jag skulle gärna vara en riktig anställd på Systembolaget, så jag sökte ett jobb häromdagen. Jag väntar på resultatet. Min svenska är inte särskilt bra just nu men jag skulle ändå vilja jobba på Systembolaget.”

Anna delar med sig av insikter från rollen som handledare

Anna Raninen, som varit Ahmets handlare under praktiken, är ansvarig för alkoholforskning på Bolag & Samhälle.
Hur tycker du praktikperioden har gått?
”Det mesta har fungerat bra. Men det vore bra om det togs fram introduktionsmaterial på lätt svenska.
Jag hoppas på kort sikt att Ahmet blir erbjuden en tjänst här hos oss, han är otroligt ambitiös och har förbättrat sina kunskaper i svenska språket enormt på två månader. På längre sikt hoppas jag att fler på HK tar emot praktikanter. Vi får nya perspektiv, nya synsätt och i många fall spetskompetens på områden som vi saknar idag. För praktikanten är det en unik möjlighet att få lära sig hur det är att vara en del av en arbetsplats i Sverige och samtidigt träna på språket.”

Tre tankar från Anna

  1. Det är inte för den ena partens skull som man tar emot en praktikant. Båda kommer att lära sig mycket, men olika saker. Alla är vinnare!
  2. De praktikanter som förmedlas via Korta vägen har akademisk examen och arbetslivserfarenhet. De har minst lika bra utbildning och yrkeserfarenhet som någon annan som skulle söka jobb hos oss, det är svenskan som behöver bli bättre. Så finns det en praktikplats som inte bygger uteslutande på goda kunskaper i svenska språket så är det bara att köra!
    Istället för att exempelvis en medarbetare som kan svenska får lära sig att fotografera, kan vi ha en medarbetare som är fotograf som får lära sig svenska.
  3. Se inte hindren – se möjligheterna. Tar vi emot en praktikant, oavsett vad vi kan erbjuda för arbetsuppgifter, så kommer hen att bli bättre på svenska som ju är ett av huvudmålen. Det finns en gräns för hur långt man kommer i skolbänken när man ska lära sig ett nytt språk. Det är learning by doing som gäller och det kan vi erbjuda!