Deltagarna berättar - René Mbanguka

Hej!
Jag heter René Mbanguka och jag är anställd som hydrogeolog hos Tyréns AB i Stockholm, efter en framgångsrik praktiktid på deras Vatten- och Miljö-avdelningar, tack vare Korta vägen-programmet.
Jag blev antagen till Korta vägen vid en mycket kritisk tid i mitt liv. Faktiskt hade jag då i mer än 3 år arbetat utanför mitt yrke (hydrologi och vattenresursteknik). Då övervägde jag om jag skulle fortsätta söka jobb i yrket eller byta karriär helt och hållet. Jag hade fått antagningsbrev till ett par korta yrkesutbildningar som sa att de skulle leda till anställning efter examen och det var verkligen lockande. Men efter att ha deltagit på en introduktionsträff bestämde jag mig slutligen att gå Korta vägen, motiverad av praktiken som ingår i programmet. Jag blev verkligen inte besviken för jag fick praktikplats på Tyréns, ett av de största ingenjörskonsultföretagen i Sverige.Praktiken gick ganska bra, trots att det var under pandemin. Jag fick veta hur vardagen ser ut som konsult inom hydrolog/hydrogeologi, vilken kompetens och praktisk kunskap som behövs och fick uppdatera mig själv om verktyg som används i yrket. Efter praktiken hade jag turen att bli provanställd och jag är glad att det blev tillsvidareanställning 6 månader senare.

Kort sagt kan jag säga att det enda jag ångrar är att jag inte ha gått med i Korta vägen tidigare! Korta vägen var en mycket givande upplevelse med många intressanta föreläsningar och interaktiva diskussioner om svensk arbetskultur som hjälpte oss förstå hur den svenska arbetsmarknaden VERKLIGEN fungerar. Dessutom var det ett tillfälle att förbättra språket, träna på intervjuteknik och nätverka med andra deltagare. Jag är särskilt tacksam för hjälpen jag fick om hur jag kan förklara luckor i mitt yrkesliv!

Tack till alla lärare, coacher och alla arrangörer i bakgrunden som håller igång KV- programmet.

René Mbanguka