Deltagarna berättar

Najat Tahboub

Najat Tahboub, 49 år, kom första gången till Sverige 2010 från Jordanien, lämnade Sverige ett tag och kom sedan tillbaka igen 2016. Genom Korta vägen på Academicum fick hon praktik på Olof Palme International Center, vilket stämde precis med hennes utbildning och tidigare arbetslivserfarenhet. “Korta vägen hjälpte mig att lära mig språket. Nu är jag trygg med språket. Jag är också jättetacksam för praktiken som ledde till jobb”, säger hon.

Läs mer …

Wissam Hariz

Wissam Hariz, 31 år från Libanon, kom till Sverige för fyra år sedan. Med en utbildning i företagsekonomi och fem års arbetslivserfarenhet inom marknadsföring och försäljning i Qatar fick han till slut praktik och därefter jobb via Korta vägen. “Gjorde Korta vägen det lättare för mig att få jobb? Absolut”, säger han med eftertryck.

Läs mer …

Alexi Makdesy

För bara ett år sedan kom Alexi Makdesy, 44 år, från Syrien till Sverige och han har redan fått jobb som kemiingenjör på Swerea KIMAB i Kista. “Utan Korta vägen på Academicum hade det aldrig gått”, säger han. “Det som var bra var att vi hade en coach som hjälpte oss att skriva cv och hitta praktikplats och att vi fick lära oss mer om svensk arbetsmarknad och svenska språket”. Han tycker också att det var roligt att få kontakt med andra högutbildade.

Läs mer …

Sandra Stijepic

Sandra Stijepic, 31 år från Bosnien-Hercegovina, kom till Sverige för knappt tre år sedan. Hon är jurist och har flera års arbetslivserfarenhet som bland annat affärsjurist och bygglovs- och tillsynshandläggare från sitt hemland. Idag har hon samma jobb i Sverige som hon hade i Bosnien. “Det trodde jag aldrig”, säger hon.

Läs mer …

Samvel Gasparian

Samvel Gasparian, 56 år, kom från Armenien till Sverige 2014. Han är elingenjör och fick via Korta vägen praktik på Bravida i Uppsala, vilket sedan ledde till en anställning. “Jag behövde en referens som kunde presentera mig och det gjorde Korta vägen”, säger han.

Läs mer…