Lektion 4 – Anställd eller företagare

Lektion 4 – Anställd eller företagare

 

Kanske starta eget – bli konsult

Det finns drygt 1 miljon företag i Sverige. Ungefär 300 000 av dessa har anställda. De övriga är alltså enmansföretag. Det betyder att ungefär 700 000 personer jobbar i en egen verksamhet. En sak du bör fundera över är om du skulle vilja ”starta eget”. Fundera gärna över vad du kan erbjuda och människors behov. Finns det ett glapp som du kan lösa? Sök gärna upp en kamrat och spåna en stund. Finns en företagsidé? Kanske leder företagsidén inte till ett företag utan till kontakter och ett jobb? Eller så kanske du liksom Niklas Zennström (Skype) på 2000-talet eller Daniel Ek och Martin Lorentzon (Spotify) bygger ett gigantiskt företag. Eller ”bara” ett tillräckligt stort företag som du kan försörja dig på.

 

Värt att tänka på är att om du för vissa företag kan förbättra dina möjligheter om du kan erbjuda dina tjänster som konsult.

 

Om du är intresserad av att starta ett företag så kan du få råd av t ex Almi, Nyföretagarcentrum eller lokala s k inkubatorer.  Du kan också vända dig till Academicums samarbetspartner: www.karolinaventures.se